Bemutatkozás - a világszerte ismert és elismert építőanyag-gyártó

Knauf vállalat

A Knauf Csoport egyike a világ vezető építőanyag és épületszerkezeti rendszer gyártóinak, és elsősorban farost lemez és gipszkarton alapanyagokat használ. A Knauf továbbá forgalmaz egyedi térelválasztó rendszerekhez, mennyezetekhez, padlózathoz szükséges egyéb tartozékokat is. A vállalat már hatvan éve működik sikeresen a világ harminc országában, és több mint száz gyártóüzem tulajdonosa.

A nemzetközi óriáscég történetének kezdete a múlt század harmincas éveire nyúlik vissza, amikor az Alfons és Karl Knauf testvérpár 1932-ben Gebr. Knauf Westdeutsche Gipswerke néven megalapította közös vállalkozását a bajorországi Iphofen-ben. Az erőteljes fejlődésnek köszönhetően a Knauf még ma is családi vállalkozás, a cégvezetést jelenleg Baldwin és Nikolaus Knauf (unokatestvérek) látják el, akik résztulajdonosok is. A vezetés többi tagja szintén családtag. A cég 2003-ban Knauf Gips KG-re változtatta a nevét.

 

Több mint 16 000 alkalmazottjával a Knauf Csoport éves forgalma eléri a 2,5 milliárd eurót. Legfontosabb piacai Észak-, Nyugat- és Közép-Európa, valamint a Földközi-tenger partvidéke, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Törökország. A vállalat eladásai az elmúlt években Kelet-Európában is növekednek, a forgalmazásban jelentős szerepet játszanak a volt Szovjetunió országai és Kína is. A Knauf néhány éve már az USÁ-ban és Dél-Amerikában is terjeszkedik.

Knauf Insulation

A Knauf Insulation, amely önálló egységet alkot a Knauf Csoporton belül, a múlt század hatvanas éveiben kezdett szigetelőanyagokkal foglalkozni. A Knauf Insulation szerepe a Knauf Csoporton belül egyre nő, éves forgalma világviszonylatban 1 milliárd euró körül mozog. A Knauf Insulation központja a németországi Iphofen-ben található. A vállalat jelenleg ötven országban körülbelül ötezer alkalmazottat foglalkoztat, harminc gyárában termel üveg-, kőzet- és fagyapotot, valamint extrudált (XPS) és expandált polisztirolt (EPS).

 

 

 

2006 júliusában a Knauf Insulation felvásárolta a Közép- és Kelet-Európában működő, kőzet- és fagyapot termékeket gyártó Heraklith vállalatot, és ezzel az európai szigeteléspiac vezető gyártójává vált. A Heraklith felvásárlásával a Knauf Insulation jelentős szakértelmet és új értékesítési csatornákat is szerzett az új piacokon. A tranzakciónak köszönhetően bevezetett márkák, gyárak és innovatív gyártástechnológiák kerültek a vállalat tulajdonába.

Ma a Knauf Insulation a világ egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő szigetelésgyártója, amely széles választékban kínál a megnövekedett energiahatékonysági-, hő- és hangszigetelési igényeket is kielégítő szigetelőanyagokat lakossági építésekhez és felújításokhoz csakúgy, mint kereskedelmi és ipari épületekhez.

A vállalat mind az üveggyapot, mind a kőzetgyapot piacán új gyárak létesítésével bővíti tevékenységét szerte a világon, meglévő létesítményeit pedig a teljesítmény és a költséghatékonyság javításával fejleszti tovább.

A Knauf Insulation a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem elkötelezett híve, termékei újrafelhasznált vagy bőségesen rendelkezésre álló alapanyagokból készülnek, csomagolási technikájának magas színvonala csökkenti a szállításkor elfogyasztott üzemanyag mennyiségét. Gyártósorai a világ legfejlettebb gyártási és tesztelési környezetben üzemelnek, így a legjobb minőségű kőzetgyapotot állítják elő a lehető legalacsonyabb széndioxid kibocsátási szint mellett.

 

Knauf Insulation Magyarországon

A közvetlen képviselet, amelyet 2005 év közepén alapítottak, először belga importtal (VISE), később az új csehországi gyárban készülő üveggyapot importjával foglalkozott. A 2006-os nemzetközi akvizíciók lezárása után, a rákövetkező év folyamán zajlott le a kőzetgyapot, üveggyapot és fagyapot üzletágak integrációja, amelynek végén a Heraklith Hungária Kft vette fel a Knauf Insulation Kft nevet.

 

A Knauf Insulation az alábbi piaci szegmensekben van jelen:

  • Kőzetgyapot: ipari épületek, műszaki szigetelések, magasépítés
  • Üveggyapot: magasépítés
  • Fagyapot: magasépítés, belsőépítészet, akusztika, zajvédő falak, valamint export a környező országokba
  • Extrudált Polisztirol (XPS) Magasépítés

Az üveggyapot Krupka-ból, Közép-Európa legnagyobb üveggyapot gyárából, a kőzetgyapot pedig Nova Bana-ból érkezik, a fagyapotot a magyarországi, zalaegerszegi telephelyen gyártják.

 

A Knauf Insulation dinamikus magyarországi növekedését jelzi, hogy a 2008-as év során új központi irodát nyitott a budaörsi ipartelepen, valamint végrehajtotta a kereskedelmi tevékenysége teljes integrációját. Ügyfélszolgálatot hozott létre, és bevezette integrált vállalatirányítási rendszerét.