A Knauf vállalat története

A Knauf Csoport egyike a világ vezető építőanyag és épületszerkezeti rendszer gyártóinak, és elsősorban farost lemez és gipszkarton alapanyagokat használ. A Knauf továbbá forgalmaz egyedi térelválasztó rendszerekhez, mennyezetekhez, padlózathoz szükséges egyéb tartozékokat is. A vállalat már hatvan éve működik sikeresen a világ harminc országában, és több mint száz gyártóüzem tulajdonosa.

 

A nemzetközi óriáscég történetének kezdete a múlt század harmincas éveire nyúlik vissza, amikor az Alfons és Karl Knauf testvérpár 1932-ben Gebr. Knauf Westdeutsche Gipswerke néven megalapította közös vállalkozását a bajorországi Iphofen-ben. Az erőteljes fejlődésnek köszönhetően a Knauf még ma is családi vállalkozás, a cégvezetést jelenleg Baldwin és Nikolaus Knauf (unokatestvérek) látják el, akik résztulajdonosok is. A vezetés többi tagja szintén családtag. A cég 2003-ban Knauf Gips KG-re változtatta a nevét.

 

Több mint 16 000 alkalmazottjával a Knauf Csoport éves forgalma eléri a 2,5 milliárd eurót. Legfontosabb piacai Észak-, Nyugat- és Közép-Európa, valamint a Földközi-tenger partvidéke, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Törökország. A vállalatcsoport eladásai az elmúlt években Kelet-Európában is növekszenek, a forgalmazásban jelentős szerepet játszanak a volt Szovjetunió országai és Kína is. A Knauf néhány éve már az Egyesült Államokban is terjeszkedik, és hamarosan a brazil és argentin piacokon is jelen lesz.