Magastetők

Magastetők

A magastető hőszigetelésének műszaki megoldásai. A házak többségének fedésére szolgáló magastető (ferdetető) alapvetően fa fűrészáruból, számtalan változatban készül. Nagyobb középületeken, ipari létesítményeken előfordulnak fémből vagy vasbeton szerkezetből készült típusok is.

Ez a tetőrendszer kiválóan használható lakóterek létesítésére, azaz hasznosított tetőterek kialakítására. A komfortos lakóterület csak a napsugárzással, csapadékkal, széllel stb. fokozottan terhelt szerkezet gondos tervezésével és kialakításával hozható létre. Ellenkező esetben az emberi szervezetre nézve diszkomfort körülmények (nyári hőség, téli hideg) mellett a tetőszerkezetre veszélyes páralecsapódás is felléphet.

A tetőszerkezet megfelelő keresztmetszetű tartóelemekből álljon, hogy a mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez szükséges kb. 20 cm vastag szigetelés elhelyezhető legyen. Hőszigetelés kivitelezésére leggyakoribb megoldás a szarufák (teherhordó szerkezet) között elhelyezett ásványgyapot szigetelés. A táblák szélességét 2-3 cm-rel nagyobbra kell vágni a szarufaköznél, hogy jól befeszüljenek, ezzel megtartsák magukat, egyben megakadályozzák a hőhidak kialakulásához vezető hézagok keletkezését. Az igénytől és helytől függően tekercses vagy táblás kivitelű anyag is választható.

Ha a szarufák magassága nem teszi lehetővé a kívánt vastagságú réteg beépítését, akkor a belső síkjuk alatt, irányukra merőleges vázszerkezet rögzíthető, amelyben újabb szigetelőréteg helyezhető el. Mivel a szarufák hővezetési tényezője lényegesen nagyobb, mint a hőszigetelő anyagoké, ezzel a megoldással a szarufák által okozott hőhidak hatása is jelentősen csökken. Van lehetőség ásványgyapot szigetelés elhelyezésére a szarufák külső síkján is. Itt alapvető szempont a megfelelő nyomószilárdságú termék választása, mivel a tetőhéjalás terhét is ez a réteg hordozza. A szigetelőtáblákat ilyenkor a rájuk helyezett ellenlécen keresztül, csavarral lehet a szarufákhoz rögzíteni. A szigetelőanyagot meg kell védeni a héjalás mögé bejutó csapadék hatásától.

Erre a célra ún. alátéthéjazat szolgál, amely vízzáró, elviseli a nagy hőingadozást, és az UV sugarakat. Az alátéthéjazat a tetőszerkezet kialakításától függően páraáteresztő lehet. Ilyen esetben a szigetelőanyagba bejutott párát átengedi. A szigetelőanyagot belső oldalról a lakótérből kifelé hatoló pára lecsapódásától kell védeni, amely a szigetelés tönkremeneteléhez, a tetőszerkezet károsodásához vezet. A belső burkolat alatt emiatt párazáró réteg beépítése szükséges. A burkolat többnyire építőlemez (gipszkarton, OSB stb.), amelynek rögzítése fokozott figyelmet igényel, a páratechnikai réteg sérülésének megakadályozására.

magasteto