Áremelés

By Knauf Insulation
augusztus 05, 2022

Tisztelt Partnerünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy üveggyapot termékeink árát 2022.09.05.-ével megemeljük. A részletekkel kapcsolatban kérjük keresse illetékes kapcsolattartóját.

Az előzetesen kiadott egyedi áraink a fenti dátummal érvényüket vesztik.

Köszönjük együttműködésüket.

Üdvözlettel,
Aszódy Tamás
Ügyvezető

Company news
Szeptemberi sajtokozlemeny kep

Csökkentse rezsiköltségét – mutatjuk hogyan!

Az elmúlt évek energiapiaci bizonytalansága, az elszálló energiaárak, mind megmutatták, mennyire fontos, hogy csökkentsük a saját energiafelhasználásunkat. Otthonunk szigetelésével nemcsak energiát és pénzt spórolunk, hanem annak értékét is növeljük. Falusi CSOK-kal és a hozzá kapcsolható államilag támogatott hitellel a kistelepüléseken a szigetelés finanszírozását is megoldhatjuk.

Magyarországon a tavaly nyár közepén bejelentett, majd 2022 augusztusától a lakosság részére bevezetett kettős energiaár (rezsicsökkentett és piaci árazás) nehéz helyzetbe hozta az átlag fölött fogyasztó háztartásokat, az árkülönbség ugyanis több mint hétszeres a gáz és két-háromszoros a villamos-energia ár esetében.

Saját kézbe kell venni

A kialakult helyzet rávilágít arra is, hogy magunknak kell tenni azért, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, ugyanis a hazai lakóépületek átlagos osztályzata FF, vagy annál rosszabb energetikai besorolású. 2017-2022 között az új lakóingatlanok csupán 20 százaléka volt BB vagy annál magasabb minősítésű. A Knauf Insulation számításai szerint egy családi ház szigetelésével akár 50 százalékkal is csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását fűtési- és hűtési költségeit, ráadásul az ingatlan értékét is növeljük.

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik” – mondta Nagy Gergely Dániel a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „A szakértelem és tervezés nélkül, ötletszerűen, átgondolatlanul megvalósított energetikai felújítások sajnos nem érik el a kívánt hatást. A szigetelési munkálatok megkezdése előtt mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni és hőtechnikai számításokat végeztetni”– tette hozzá a szakember.

Az egyik legnagyobb hiba a Knauf Insulation tapasztalatai szerint, hogy az építtetők és felújítók különböző gyártótól vásárolják meg a szigeteléshez szükséges anyagokat, amelyek így egymással nem kompatibilisek. Ez az elkészült szigetelési rendszer teljesítményét csökkenti, emellett pedig bukni lehet a vonatkozó garanciát is, hiszen a gyártók a teljes rendszerre vállalják a kötelezettséget. Általánosságban elmondható, hogy egy négyzetméter homlokzatszigetelés színvakolat nélkül 12 ezer forint körül alakul, ebből körülbelül 7-10 ezer forint a szakember munkadíja, az anyagköltség pedig 3-5 ezer forint négyzetméterenként 15 cm vastag EPS szigetelés esetén, kőzetgyapotnál ez az ár pedig 6-8 ezer forint. Ingatlanonként ugyanis nagyon eltérő, hogy milyen típusú, vastagságú szigetelésre van szükség, de falvastagságtól független minden esetben vakolható homlokzati rendszer használata javasolt.

Miből finanszírozzuk?

Nyár elején a kormány bejelentette, hogy 2024. január 1-jétől megszűnik a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), csak a falusi CSOK marad megemelt összegekkel.

Az év végéig azonban még elérhető a CSOK, így – aki megfelel a feltételeknek – annak mindenképp érdemes ezt igénybe vennie, ahogy a hozzá kapcsolható államilag támogatott lakáshitelt is. Ez utóbbi nagy segítség az infláció és a megemelkedett pénzpiaci hozamok miatt meglehetősen megdrágult lakáshitelek helyett. Bár a CSOK és a támogatott hitel korszerűsítésre, így szigetelésre sem fordítható (használt lakás esetében vételárra kell költeni), de célszerű a saját megtakarítás egy részét ezzel kiváltani vásárláskor, a megtakarítást így akár energetikai korszerűsítésre-ezen belül hőszigetelésre fordítani.

A falusi CSOK esetében idén is és jövőre a megemelt összegű vissza nem térítendő támogatás fele használható a vételárra, a másik felét kizárólag felújításra, korszerűsítésre kell költeni. Ebből a részből tehát finanszírozható az épület hőszigetelése is. De nemcsak vásárlás esetén igényelhető a falusi CSOK a meghatározott kistelepüléseken, hanem meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére is. A támogatás összege a gyerekek számától függ. Így a falusi CSOK és a mellé igényelhető államilag támogatott, 3 százalékos kamatozású hitel is felhasználható hőszigetelésre.

Gyorsan megtérülő befektetés

Magyarországon az energetikai felújítások többsége nem tervezett, inkább tűzoltásnak tekinthető. A fő szempont sajnos nem az energia-megtakarítás, hanem a gyorsaság és a költségek minimalizálása. Még mindig kevesen gondolkoznak kifejezetten energiahatékonysági célú fejlesztésekben. Erre bizonyíték, hogy az elmúlt öt évben összesen 2500-3000 milliárd forintot költöttünk energetikai felújításra, ám ennek csak kevesebb mint fele járt érdemi energia-megtakarítással. A felújítási munkálatok közül a szigetelés pénzt is hoz a házhoz a komfort előnyökön felül. Ha hőszigetelésre fordítjuk a vissza nem térítendő támogatást, a korábbiakhoz képest évekkel rövidül a befektetett összeg megtérülési ideje a csökkent rezsikiadásoknak köszönhetően.

A továbbra is folyamatosan emelkedő árak mellett arra aligha lehet számítani, hogy olcsóbbá válhat a beruházás, így érdemes minél előbb belevágni az otthonunk szigetelésébe. Az építőipar gyengélkedése most jól jöhet azoknak, akik gyorsan szeretnének nekilátni, ugyanis könnyebb szakembert találni a munkákra. Szigetelés után pedig már a most következő télen jelentős költségmegtakarítást érhetünk el a rezsiköltségeken. Bár sokan megfeledkeznek róla, de a forró nyári hónapokban is nagy segítség a szigetelt otthon, hiszen az lassabban melegszik fel, így kevésbé van szükség légkondicionáló használatára is. A fűtésre és a hűtésre felhasznált kevesebb energiával pedig nemcsak a pénztárcánkat, de környezetünket is védjük.

 

További információ kérhető:

Kanyuk László
Knauf Insulation Kft.
+36-30/997-0500
[email protected]

Eisen-Kiss Erika
Premier Hungary Communications Kft.
+36-20/995-1100
[email protected]

 

20.09.2023
Heraklith banner

Boldog születésnapot Heraklith®

Idén pontosan 100 éve, hogy hivatalosan is bejegyezték a Heraklith® márkát.

Ekkor kezdődött egy fenntartható, természetes építési termék sikertörténete, amely során mindig alkalmazkodott az építőipar követelményeihez, és többször is képes volt megújulni.

Az egész azzal a zseniális ötlettel kezdődött, hogy fagyapotból készítsenek hőszigetelő könnyű paneleket, melyeket ásványi kötőanyaggal tömör panelekké préselnek. 

Így született meg a fagyapot panel, amelyet felületi szerkezete miatt népies nevén savanyú káposzta panelnek neveznek. Manapság a Heraklith® többrétegű tábláknak úgy sikerül ötvöznie a fenntarthatóságot, a funkcionalitást és a dizájnt, mint semmilyen más  terméknek – például dekoratív mennyezeti szigetelőlapokként, kiváló hő-, hang- és mindenekelőtt tűzvédelmi tulajdonságokkal.

Hagyományos alkalmazási területükön - a fa építésben - a Heraklith® termékeknek köszönhetően, az épületek falai, mennyezetei, padlói és tetői egyaránt reneszánszukat élik. 

Jó feltételeket, még legalább 100 évig, a fenntartható építkezéshez a Heraklith® segítségével.

 

21.06.2023
Juniusi banner kep

Energiahatékonysági együttműködés világvállalatok között

A kelet- közép-európai (KKE) országokban a családi- és társasházban lévő otthonok kétharmada, azaz 43,6 milló lakás 30 évnél idősebb (az EU Building Stock Observatory szerint 1989 előtt épült), és legtöbbjük nem bizonyult energetikai szempontból hatékonynak. A lakosság és a társadalom a magas energiaszámlák miatt szenved, a lakókomfort alacsony, súlyos a légszennyezés és az uniós átlagot meghaladó a fosszilis tüzelőanyag-függőség. A május 23-án Szlovákiában megrendezett Közép- és Kelet-Európai Energiahatékonysági Fórum (C4E Forum) estéjén a DAIKIN, a DANFOSS, a KNAUF INSULATION, a ROCKWOOL, a SAINT-a GOBAIN, a SIGNIFY és a VELUX épületfelújítási ágazat vezetői megállapodást írtak alá ezen sürgető problémák megoldásának érdekében. Kötelezettséget vállalnak arra, hogy együttműködnek, valamint szisztematikus és hatékony lépéseket tesznek a kelet-közép-európai otthonok energiahatékonyságának növelése érdekében és közpolitikai vitáiban.

A vállalatok közép-kelet-európai jelenléte több mint 42 ezer alkalmazottat és 100 gyárat foglal magában. Szándékukban áll az épületfelújítást kiemelt témává tenni, emellett rendszeresebben és hatékonyabban részt venni a helyi közéleti vitákban. Az állampolgárok és az intézmények érdeke, hogy a nemzeti kormányzatok segítsenek legyőzni az épületek felújításával kapcsolatos akadályokat, és hozzájáruljanak a tiszta levegő, a közegészségügy, az energia-biztonság és a szén-dioxidmentesítés közös jótételéhez.

A felújítás egészségesebbé, hatékonyabbá és gazdaságosabban üzemeltethetővé teheti az épületeket, tisztább levegőt és jobb energia-biztonságot biztosíthat ezekben országokban. Emellett az épületek felújítása már ma is többszázezer munkahelyet teremt a régióban.

Ezen állításokat a szakértői tanulmányok támasztják alá

A Buildings Performance Institute Europe szerint a lakóépületek hőszigetelése a végső energiafelhasználást átlagosan 44%-kal, a földgázfelhasználást pedig 46%-kal csökkentheti. A EuroWindoor szerint az ablakok cseréje akár további 15%-os energiamegtakarítást eredményezhet a fűtési szezonban. A Healthy Homes Barometer 2022 arra világított rá, hogy az európai lakosság harmadát legalább egy beltéri klímaveszély, például nedvesség, penész, sötétség, hideg vagy túlzott zaj érinti. Az EPEE HFC Outlook felmérése alapján, amelyet a Gluckman Consulting készített, a hőszivattyúk hatalmas előnye, hogy több mint 600 millió tonna CO2-kibocsátással csökkentik az európai épületállomány működését. Az Ecofys kiszámolta, hogy a műszaki épületi rendszerek, amelyek magukban foglalják a mérőeszközöket, a hőmérsékletszabályozást, a fűtés, hűtés és melegvíz-ellátás kiegyensúlyozását, akár 30%-os energiamegtakarítást is generálhatnak. Végül a Geen Switch szerint az összes világítás LED lámpákra való cseréje éves szinten 19 millió tonna CO2-kibocsátás csökkentését és 16,4 milliárd eurós energiaköltség-megtakarítást eredményezhet a KKE országokban.

A régió üzleti vezetői elkötelezettek az épületfelújítás és az energiahatékonyság népszerűsítése mellett, személyes és pénzügyi erőforrásokat biztosítanak, hogy nemzeti szervezeteket hozzanak létre és működtessenek, amelyek rendelkeznek azzal a szakértelemmel, hogy hatékonyan részt vegyenek a közvélemény formálásában és a társadalom oktatásában.

A vállalatok továbbá arra törekednek, hogy kihasználják szakértelmüket és tudásukat más vállalkozások, civil, akadémiai és közintézmények meghívásával, hogy együttműködjenek és támogassák a nemzeti és regionális kezdeményezéseket, amelyek az épületfelújítást és az energiahatékonyságot támogatják. Az együttműködés az energiahatékonysági politikákra, felújítási programokra és más kapcsolódó területekre összpontosít a közép-kelet-európai országokban, ideértve többek között Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát.

Néhány idézet az említett aláíróktól

DAIKIN, Tanja Banay, a KKE Üzleti Stratégiai Egység Kereskedelmi vezetője: "A hőszivattyúk növekedésének felgyorsítása lényeges a fosszilis energiahordozóktól való függőség csökkentése érdekében. Bármilyen típusú hőszivattyú jelentős előnyöket nyújt az energiahatékonyság és a CO2-kibocsátás csökkentése szempontjából egy gázkazánhoz képest. A 2050-ig tartó dekarbonizált épületállomány elérése érdekében különböző hőszivattyúkra lesz szükség, ideértve az megfizethető levegő-levegő modelleket is, különösen Közép-Kelet-Európai országokban."

DANFOSS, Adam Jedrzejczak, Kelet-Európa Regionális Elnöke: „Egyoldalú megközelítést figyelünk meg, amely kizárólag az energiaellátásra összpontosít, és nem eléggé a keresletre. Amennyiben nem csökkentjük az energiaigényünket, akkor a megújuló energiaforrások kiépítése nem lesz elegendő. Egyszerűen nem fogunk rendelkezni elegendő zöld energiával ahhoz, hogy kielégítsük egy növekvő népesség igényeit. A technológia rendelkezésre áll és különösen az építőiparban, az energiahatékonysági megoldásokat ma már minden szektorban alkalmazhatjuk. Ha nem cselekszünk és nem kezeljük a növekvő energiaigényt, rendkívül nehéz és költséges lesz teljesíteni a Párizsi Megállapodás célját, miszerint a átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani.”

KNAUF INSULATION, Radek Bedrna, Ügyvezető Igazgató, Kelet-Európa és Közel-Kelet: " Az EU legnagyobb gázmegtakarítási potenciállal rendelkező 7 országából 5 a KKE térségében található. Romániában, Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon több mint 50% gáz lenne megspórolható. Az épülettulajdonosoknak a felújítások fellendítéséhez stabil, hosszútávú és motiváló kormányprogramokra van szükségük."

ROCKWOOL, Andrzej Kielar, Ügyvezető Igazgató, Közép- és Kelet-Európa: "Mindenkinek kevesebb energiára van szüksége. A közép- és kelet európai országokban a legtöbb épület nem felel meg az energiahatékonysági szabványoknak. Ezt csak az épületek tömeges hőtechnikai modernizációjával lehet megváltoztatni. Nem várhatunk csodát, ehelyett minden országban következetes tervet, hatékony és hosszú távú pénzügyi támogatási programot kell végrehajtani. Ezáltal javulni fog a lakosság és az ország életszínvonala, csökkenni fog az energia szegénység, gondoskodunk a klímáról, a gazdasági fejlődésről és az energia biztonságról. Sok pozitív és nyilvánvaló eredmény van, mégis túl sok akadály áll a hőtechnikai modernizáció útjában."

SAINT-GOBAIN, Tomáš Rosák, CEO, Kelet-Európa: " Az EU CO2 kibocsátásnak, majdnem 40% -át az épületek és az építőipar termeli, melyből az utóbbi az összes szennyezés 35% -át alkotja. A SAINT-GOBAIN megmutatja, hogy ez megváltoztatható azzal, ha működésünk káros hatását csökkentő projektekbe és technológiákba fektetünk, innovatív megoldásokat fejlesztünk, amelyek hozzájárulnak az épületek energiahatékonyságához és új technológiákat vezetünk be a megújuló és újrahasznosított alapanyagok használatával."

VELUX, Krisztián Mészáros, Szenior Alelnök, Közép- és Kelet-Európa: „A legfrissebb tanulmányok szerint ötvenmillió európai háztartás szenved energiaszegénységben, amelyből minden harmadik európait érint legalább egy beltéri klímaveszély, például penész, sötétség, hideg vagy túlzott zaj. Emellett továbbra is szembesülünk az éghajlat- és energiaválságokkal, ezért mielőbb megfizethető és fenntartható épületekre lenne szükségünk, hogy az emberek jól érezzék magukat a munkahelyen, az iskolában és az otthonaikban. Ez nem csak a kormányok feladata, hanem a magánvállalatoknak is részt kell venniük a megoldásokban. Mindannyiunknak újra kell gondolni az épületeinkkel kapcsolatos hozzáállásunkat - az energiahatékonyságon túl, az éghajlatot, a környezetünket és az egészségünket is figyelembe véve.”

A résztvevő cégek bemutatása

A DAIKIN az otthoni, kereskedelmi és ipari fűtési, hűtési, szellőztetési, levegőtisztítási és hűtési technológiák vezető szállítója széles termék-, megoldás- és szolgáltatásválasztékkal. A vállalat világszerte több mint 89 000 embert foglalkoztat. A DAIKIN Airconditioning Közép-Európa a DAIKIN Europe N.V. leányvállalata, melynek székhelye Bécsben, Ausztriában található. Több mint 700 alkalmazott és 2500 partner felel az értékesítési és szerviztevékenységért 16 közép- és kelet-európai országban. www.DAIKIN-ce.com/en_us/about.html

A DANFOSS A/S olyan megoldásokat fejleszt, amelyek növelik a gépek termelékenységét, csökkentik a kibocsátást, csökkentik az energiafogyasztást és lehetővé teszik az elektromosítást. Megoldásainkat olyan területeken használják, mint a hűtés, légkondicionálás, fűtés, energiaátalakítás, motorvezérlés, ipari gépek, autóipar, hajózás és közúti járművek. Emellett megoldásokat kínálunk megújuló energiához, például nap- és szélenergiához, valamint városi távfűtési infrastruktúrához. Az innovatív mérnöki tevékenységünk egészen 1933-ig nyúlik vissza. A DANFOSS családi vállalkozás, több mint 42 000 embert foglalkoztat, és világszerte több mint 100 országban szolgálja ki ügyfeleit, 95 gyárral rendelkező globális jelenléttel. www.danfoss.com

A KNAUF INSULATION a világ legnagyobb szigetelőanyagokat és megoldásokat gyártó vállalata, közel 6000 alkalmazottal több mint 40 országban, 28 gyártóüzemmel 15 országban. www.knaufinsulation.hu

A ROCKWOOL kőzetgyapot termékeket gyárt, amelyek segítik ügyfeleinket és közösségeinket a mai legnagyobb fenntarthatósági és fejlesztési kihívások kezelésében, az energiafogyasztástól és zajszennyezéstől kezdve a tűzbiztonságon, a vízhiányon és az városi árvizeken át. A kőzetgyapot vulkanikus kőzetekből készül, természetes, újrahasznosítható, sokoldalú anyag, amely az üzleti tevékenységünk alapját képezi. www.rockwool.com

A SAINT-GOBAIN világszerte vezető szerepet tölt be a világításban, valamint a fenntartható építőiparban. A SAINT-GOBAIN építőipari és ipari piacok számára tervez, gyárt és forgalmaz anyagokat, nyújt szolgáltatásokat. Az épületek köz- és magánszektorának felújításához, könnyűszerkezetes építéshez és az építőipar és ipar dekarbonizációjához integrált megoldásokat kínál, amelyek folyamatos innovációs folyamat által fejlődnek, és fenntarthatóságot és teljesítményt biztosítanak. A vállalat kötelezettségvállalását célja, hogy "A VILÁGOT EGY SZEMLÉLETESEBB OTTHONNÁ TEGYE". 2022-ben 51,2 milliárd euró árbevételt termelt, 168 000 alkalmazottal és 75 országban található telephellyel rendelkezik. Kötelezettségvállalás a szén-dioxid semlegesség elérésére 2050-ig.

A SIGNIFY a világ egyik vezető szereplője a világítás területén, legyen szó szakemberek és fogyasztók számára készült világításról vagy okosotthonokhoz kapcsolódó világításról. Philips termékeik, Interact csatlakoztatott világítási rendszerek, valamint adatalapú szolgáltatásaink üzleti értéket nyújtanak, és javítják az életminőséget az otthonokban, az épületekben és a köztereken. 2022-ben 7,5 milliárd eurós forgalommal, mintegy 35 000 alkalmazottal és több mint 70 országban lévő jelenlétükkel büszkélkednek. www.SIGNIFY.com

A VELUX Csoport több mint 80 éve jobb beltéri környezeteket teremt a világ minden részén, napfényt és friss levegőt hozva az otthonokba és más épületekbe. A VELUX Csoportot Dániában alapították, és jelenleg több mint 36 országban van jelen. www.VELUX.com

 

További információ kérhető:

Kanyuk László
Knauf Insulation Kft.
+36-30/997-0500
[email protected]

16.06.2023